Relații și comunicări online
Relațiile și comunicarea online sunt fundamentale, deoarece toți petrecem mult timp fiind conectați, iar off-line și on-line sunt strict complementare. De fapt, „cetățenia digitală” este acum la fel de importantă și relevantă ca „cetățenia obișnuită, tradițională”. „Media digitală, în special tehnologiile de comunicații mobile, le permit adolescenților să se exploreze și să experimenteze unii cu alții cu un control limitat al adulților. Conflictele dintre colegi pot fi puse în scenă cu ușurință, deoarece aproape toată lumea poate fi contactată în orice moment sub radarul autorităților” (Wendt R. și Quandt W., „The Role of Online Communication in Long-Term Cyberbullying Involvement Among Girls and Boys”, Jurnal al Tineretului și Adolescenței, 2016).
Sexualitatea și internetul
Două caracteristici aparent contrastante ale relațiilor online sunt: un anonimat mai mare și o mai mare dezvăluire de sine. Anonimitatea este asociată cu ascunderea, care este în contradicție cu autodezvăluirea. Cu toate acestea, deoarece un anonimat mai mare reduce vulnerabilitatea, facilitează de obicei o mai mare auto-dezvăluire, care la rândul său crește familiaritatea și intimitatea.
Cercetările indică faptul că există o auto-dezvăluire mai rapidă și mai profundă în comunicarea online decât în întâlnirile față în față (Joinson, 2003; Tidwell și Walther, 2002). În relațiile online, oamenii pot fi parțial sau complet anonimi: oamenii își pot ascunde adevărata identitate sau aspecte importante ale acesteia. Anonimatul în relațiile online facilitează autodezvăluirea, deoarece reduce riscurile implicate în dezvăluirea informațiilor intime despre sine. Oamenii se pot exprima mai liber, deoarece sunt mai anonimi, mai puțin responsabili și, prin urmare, mai puțin vulnerabili. În anonimatul (sau semi-anonimitatea) spațiului cibernetic, este mult mai ușor să-ți dezvălui adevăratele sentimente. În consecință, este mai probabil ca în spațiul cibernetic procesul de auto-dezvăluire să fie liniar, trecând într-o manieră unidirecțională și cumulativă de la nedezvăluire la dezvăluire aproape completă. În circumstanțe offline, îndemnurile opuse de a dezvălui și de a ascunde îi fac pe oameni să oscileze între auto-ascunderea păzită și auto-dezvăluirea sinceră.
Autodezvăluirea online seamănă cu fenomenul „străinilor într-un tren”, în care oamenii uneori împărtășesc informații intime cu colegul lor de scaun anonim (McKenna și colab., 2002). Deoarece anonimatul în spațiul cibernetic este mai mare decât într-un tren, dezvăluirea detaliilor personale intime este mai frecventă în spațiul cibernetic. Relațiile online le permit oamenilor să se ascundă în spatele unei forme de comunicare care este oarecum „înlăturată din viață”. Este mai ușor să te deschizi față de un străin fără chip pe care nu trebuie să-l privești în timp ce-ți dezvălui secretul sau pe care să-l vezi în dimineața următoare. Relațiile online sunt similare în acest sens: oamenii își pot exprima liber emoțiile și devin apropiați emoțional, fără a fi vulnerabili.
În consecință, este și mai ușor să te îndrăgostești pe net. În ciuda vulnerabilității reduse în spațiul cibernetic, agentul online poate fi rănit și el. În această privință, două aspecte majore sunt semnificative: (1) cele mai multe dintre multele mari speranțe pe care le generează spațiul cibernetic nu sunt îndeplinite – provocând astfel
dezamăgiri frecvente și profunde; și (2) autodezvăluirea profundă lasă mintea agentului goală, fără măști care să o protejeze – și aceasta este o poziție extrem de vulnerabilă pentru oricine.
Relațiile online au de obicei mai puține implicații practice decât relațiile offline; prin urmare, participanții la aceste relații sunt mai puțin vulnerabili. Într-adevăr, în relațiile offline, oamenii tind să nu dezvăluie multe informații intime până când se simt în siguranță. În spațiul cibernetic, oamenii sunt gata să dezvăluie informații mai intime, deoarece presupun că anonimatul și distanța spațială reduc riscul unor consecințe dăunătoare.
Relațiile în spațiul cibernetic sunt sigure nu numai în sens fizic, deoarece virușii nu pot călători în acel spațiu, ci și în sensul psihologic pe care îl oferă anonimatul. Deoarece sentimentul în siguranță este o condiție prealabilă majoră, siguranța oferită de spațiul cibernetic poate explica interesul vast pentru sexul cibernetic (Bader, 2002: pp. 263–276).
*Aaron Ben-Ze’ev, în Enciclopedia internațională a științelor sociale și comportamentale (ediția a doua), 2015